Skip to main content

Achtergrond René

Opleiding

Tijdens de opleiding voor chemisch laborant raakte hij gefascineerd door glas, omdat destijds het laboratoriumglas nog deels zelf geblazen moest worden. Daarna, tijdens een een stage op de Universiteit Twente, moest antiek glas geanalyseerd worden en raakte hij opnieuw gegrepen door de schoonheid van glas. Als leerling glazenier bij Almeline in Almelo zijn de beginselen van Glas-in-lood maken geleerd op de toen nog bestaande glas-in-lood afdeling. Via workshops en seminars bij verschillende bedrijven is de Tiffany techniek, het brandschilderen en glasfusen aangeleerd.

Start Erbee 

In 1989 is besloten om met een eigen glazeniersbedrijf te beginnen. Het geven van cursussen en workshops is vanaf het begin een onderdeel geweest van Erbee Glasateljee, omdat René het belangrijk vindt om het ambacht van glazenier in stand te houden en uit te dragen. In 2023 is gestopt met het geven van cursussen. Het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, en de hoeveelheid opdrachten die maar blijft toenemen, zijn de oorzaken.

René werkt en woont in de Kasbah, net zoals architect Pieter Blom dit had bedoeld toen hij de Kasbah ontwierp. De Kasbah is een experimenteel complex van 184 woningen op palen. Het is in 1973-1974 gebouwd en onder de woningen zijn bedrijfs- en hobbyruimtes. Na 20 jaar gewrkt te hebben in een ruim pand aan de Bazaar, aan de buitenkant van de Kasbah, is in april 2016 het ateljee teruggekeerd naar waar het in 1989 is gestart. In een veel knusser pand aan de Voorhof 6, middenin de Kasbah.