Skip to main content

Brandschilderen

Schilderen met licht, een fascinerend spel van licht, kleur en glas. Brandschilderen is een oude techniek waarbij met speciale glasverf een voorstelling op glas aangebracht wordt. Het geschilderde glas wordt vervolgens in een oven geplaatst waar de verf in het glasoppervlak gebrand wordt. Een techniek met weinig beperkingen. Prachtige effecten worden bereikt door verschillende lagen en grisailles over elkaar te schilderen. Voorstellingen zoals bijvoorbeeld portretten, gebouwen, familie- of gemeentewapens en logo's kunnen zeer realistisch worden weergegeven.

Brandschilderen is een secuur en arbeidsintensief werk. Het wordt vanaf de vroege middeleeuwen toegepast om glas-in-lood ramen in kerken en riante herenhuizen te verfraaien.

Techniek

Een gebrandschilderd paneel bestaat uit verschillende verflagen die apart worden ingebrand. Eerst wordt de tekening met speciale contourverf opgezet en in het glasoppervlak gebrand. Het inbranden van de verf gebeurt in een oven, waarbij de glasverf versmolten wordt met het glasoppervlak bij een temperatuur van circa 620° C. Vervolgens worden donkere schaduwlagen opgezet met grisaille en een platte daskwast en zeer fijn uitgepoetst. Lichte variaties worden aangebracht, waarin getamponneerd kan worden. Na het inbranden wordt eventueel emaille aangebracht voor de kleur. Elke kleur wordt apart ingebrand, alvorens een nieuwe kleur kan worden opgebracht.

De techniek kan zowel op blank als op gekleurd glas worden toegepast, wat vaak mooie en verrassende effecten opleveren. Brandschilderen kan gecombineerd worden met glas-in-lood.

Voor brandschilderen wordt vaak 'antiek glas' gebruikt. In tegenstelling tot modern glas dat ongehinderd licht doorlaat ‚ bevat 'antiek glas' afwijkingen, zoals strepen, dikteverschillen of luchtbelletjes, die invallende lichtstralen in verschillende richtingen breken. Dit veroorzaakt een levendig en boeiend spel van licht.

Door brandschilderen op glas is het mogelijk zowel moderne als traditionele ontwerpen en voorstellingen realistisch of abstract te creëren. Hierdoor kunnen zeer persoonlijke geschenken vervaardigd worden voor bijvoorbeeld geboorte, huwelijk of andere gelegenheid.

Bij Erbee Glasateljee kunt u ook oude panelen, kerkramen of familiewapens laten restaureren. Hierbij houdt de glazenier rekening met de technieken die oorspronkelijk zijn gebruikt.