Skip to main content

Glas in lood

Eeuwenoude techniek, moderne toepassingen

Glas-in-lood is een eeuwenoude techniek waarbij stukken glas (al dan niet gebrandschilderd) tussen loden strips worden gezet die vervolgens op de kruispunten aan elkaar worden gesoldeerd. Hierna wordt het glas-in-lood paneel met glazenierskit ingewassen om het stevig en waterdicht te maken.

Tegenwoordig kan een glas-in-lood paneel ook tussen thermopane geplaatst worden. Eventueel kan het paneel daarna gepatineerd worden, zodat het al een oudere uitstraling heeft.

Glas-in-lood kan ook gecombineerd worden met andere glastechnieken. Voor een heel gedetailleerd onderdeel van een raam kan b.v. de Tiffanytechniek gebruikt worden omdat hier veel fijner mee gewerkt kan worden. Ook gefused glas (glas op glas gesmolten in de glasoven) kan in een glas-in-lood paneel verwerkt worden.

Toepassingen in huis

Glas-in-lood leent zich bij uitstek als bovenlicht b.v. in een erker, of in een binnen- of buitendeur. Maar ook in een plafond of scheidingswand. Binnenvallende (zon)licht geeft uw kamer of hal een warme uitstraling die elk moment van de dag weer anders is. 

Toepassingen in bedrijfspanden en horeca

De pui van een nieuw bedrijfspand of de receptie verfraaien met een modern glas-in-lood raam geeft een onderneming een extra uitstraling, die opvalt. Maar ook een bestaand bedrijfspand kan met een bij het pand en haar functie passend glas-in-lood paneel opgewaardeerd worden. Het bedrijfslogo in een glas-in-lood raam in de voorpui is zeker iets dat de aandacht op uw zaak vestigt. Dat glas-in-lood ook de waarde van een pand verhoogt, maakt het naast het decoratieve aspect ook nog een goede investering.

In de horeca is toepassing van glas-in-lood sfeerbepalend. Een barluifel of scheidingswand met glas-in-lood of de naam van een café of restaurant in glas-in-lood voor de ramen aan de straatkant zijn enkele ideeën die door ons zijn uitgevoerd. 

Eigen of bestaand ontwerp

Door de onbeperkte mogelijkheden in vorm en kleur kan glas-in-lood in alle denkbare bouwstijlen en situaties toegepast worden. Traditionele ontwerpen blijven populair, maar ook eigentijdse, modern/abstracte ontwerpen kunnen worden gemaakt in de traditionele technieken en materialen!

In overleg met de klant wordt een ontwerp uitgekozen uit aanwezige voorbeelden, of wordt door ons een nieuw ontwerp gemaakt in de gewenst stijl. Daarna wordt aan de hand van aanwezige glasmonsters het type en de kleuren glas bepaalt. 

Reparatie of restauratie

Het behouden van bestaande beglazing of het terugbrengen in de oorspronkelijk staat van het originele glas-in-lood in een bestaande woning is goed mogelijk en geeft een meerwaarde aan de woning. 

Bestaand glas-in-lood kan in originele, gerestaureerde staat worden teruggeplaatst. Maar als het lood erg verouderd en gebroken is zal het paneel opnieuw in het lood moeten worden gezet en kan het eventueel kapotte glas vervangen worden. Hiervoor hebben we een ruime voorraad antiek restauratieglas.

Vrijblijvende Offerte

Uiteraard kunt u bij ons altijd geheel vrijblijvend een offerte aanvragen, voorbeelden bekijken of de mogelijkheden van uw persoonlijke situatie bespreken. De prijs zal u meevallen. Kom eens langs en laat u inspireren.